Tempah & Merekabentuk Semua Jenis Banner Pelbagai Saiz Dengan Harga RM1.99 Sekaki Persegi | Telefon 012-286 36 17 Untuk Maklumat & Tempahan

Wednesday, October 19, 2011

Belanjawan Pakatan Rakyat 2012

Pakatan Rakyat melalui Ketua Pembangkang Dato Seri Anwar Ibrahim telah mengumungkan Belanjawannya 2 hari lebih awal daripada belanjanwan Kerajaan yang diumunkan oleh Perdana Menteri Dato Seri Najib di Parlimen pada 7 October lepas . Kini, Rakyat boleh membandingkan kedua-dua belanjawan tersebut yang mana lebih baik sama ada belanjawan Pakatan Rakyat(PR) atau belanjawan Barisan Nasional (BN).

Pakatan Rakyat percaya ini adalah belanjawan terakhir yang dibentangkan Kerajaan sebelum Piliharaya Umum ke 13. Sebab itu, PR membentangkan belanjawannya lebih awal agar ia dapat memotong belanjawan kerajaan dan tidak menberi ruang langsung kepada Barisan Nasional untuk mengunakan belanjawan mereka ini sebagai bahan kempen pada PRU 13 nanti.

Perbezaan asas diantara kedua-dua belanjawan ini adalah jumlah peruntukkan, dimana jumlah di dalam belanjawan Pakatan Rakyat sebanyak RM 232.8 billion. Manakala, Jumlah yang diperuntukkan di dalam belanjawan Barisan Nasional pula sebanyak RM 245.6 billion. Ternyata Belanjawan BN lebih besar daripada belanjawan PR iaitu RM12.8 Billion. 

Jumlah yang lebih tinggi ini menunjukkan betapa tidak bijaknya pemerintah merangcang perbelanjaan ketika defisit dan hutang negara kekal besar. Apa itu defisit? Kalau kita mempunyai pendapatan RM100, tertapi kita berbelanja sampai RM150 maknanya itulah dipanggil defisit. Keadaan perberlanjaan melebihi pendapatan  sudah berlarutan selama 14 tahun. 

Jika dilihat pada Belanjawan Pakatan Rakyat, ternyata perangcangan ekonominya lebih baik. Antara dasar-dasarnya ialah Belanjawan PR telah memberikan penekanan kepada konsep gaji minimun yang mana tiada di dalam belanjawan BN.

Belanjawan 2012 Pakatan Rakyat telah mengumunkan RM 1.100 sebagai pengenalan gaji minima melibatkan 300.000 kakitangan awam dan swasta yang gajinya kurang daripada angka ini. Sebagai contoh, Bayangkan dengan gaji RM 700 bagaimana hendak berberlanja selama sebulan? sedangkan makan saja sudah diangarkan sebanyak RM300, Sewa rumah juga dianggarkan RM 300 sebulan, Bil Eletrik dan Bil lain-lain dianggar RM 150 sebulan, Bagaimana dengan perbelanjaan lain seperti Petrol? keperluan asas lain. Dengan gaji RM 700 sudah tentu tidak cukup. Oleh itu, Pengenalan gaji minima sebanyak RM1, 100 seperti yang diumumkan belanjawan Pakatan Rakyat amat bersesuai.

Sengaja AMK Bukit Gantang membangkitkkan Isu Gaji minima di dalam Blog ini kerana ia lebih dekat dengan anak muda. Bagi mereka yang ingin dapatkan maklumat lengkap mengenai Belanjawan Pakatan Rakyat 2012. Anda boleh dapatkan akhar Suara Keadilan dengar harga RM 2 atau boleh minta penerangan dengan datang ke Pejabat Pusat Khidmat Adun Kuala Sepetang di Pekan Kuala Sepetang atau datang ke Pejabat Cabang Keadilan Bukit Gantang di Taman Molek, 2 1/2, Simpang.

Beringatlah Negara kita telah berhutang sebanyak RM 437 Billion. Kesannya sudah tentu anak muda yang akan tangung hutang negara pada masa akan datang.

Bayangkan azad yang akan ditanggung rakyat andai UMNO-BN andai terus menang dan memerintah Negara selepas PRU 13 nanti. Oleh itu, AMK Bukit Gantang menyeru seluruh anak muda bangkit menentang pemerintahan Kerajaan Barisan Nasional. Masa depan anak cucu kita terletak di tanggan kita sendiri. Pilihlah Kerajaan yang lebih baik pada PRU 13 nanti.


No comments:

Post a Comment

Kenapa Aku Di Sini?